Svensk nykomling etta i internationell tävling
Veg of Lund nominerades i totalt fyra kategorier under World food innovation award – och tog hem ett av priserna.
Produkten nominerades till kategorierna bästa tekniska innovation, bästa nya varumärke bästa "fri från"-produkt samt bästa bekvämlighetsprodukt. Det var också i den sistnämnda som Veg of Lund knep priset, framför bland annat Arla Foods produkt Protein pouch.
Den vegetabiliska smoothien är skapad av Eva Tornberg, professor i livsmedelsteknik vid Lunds tekniska högskola, och liknar enligt bolaget soja- och havrebaserade drycker. Nu är det också klart att produkten står redo för en lansering i Sverige, med bokad premiär i början av april.
Bolaget öppnar också för att framställningssättet framöver ska kunna användas till andra produktområden än smoothies:
– My foodie är första steget i en utvecklingsprocess som kommer att resultera i fler smaker av bär, frukter och grönsaker. Vi tänker oss också fler typer av produkter. Vi ser en potential för både soppor och såser baserade på samma patenterade process med potatis och rapsolja, säger Thomas Olander, vd för Veg of Lund, i ett pressmeddelande.
Prisutdelningen World food innovation awards hölls i år för fjärde gången, och anordnas av brittiska mediebolaget Foodbev,