23948sdkhjf

Förslag: Så kan sanktionerna för livsmedelsbrott se ut

Efter riksdagens beslut om ändring i livsmedelslagen har Livsmedelsverket nu tagit fram förslag på utformning av sanktionsavgifter.
I maj beslutade riksdagen att säga ja till regeringens förslag om att skärpa straffskalan för allvarliga brott mot livsmedelslagen. Från januari 2019 ska allvarliga brott kunna ge fängelse i högst två år, och när det gäller mindre allvarliga överträdelser ska en särskild avgift som kallas sanktionsavgift ersätta straff.

Regeringen har tidigare i år gett Livsmedelsverket i uppdrag att utforma ett system med sanktionsavgifter för ett antal överträdelser mot livsmedelslagen, något som myndigheten nu kan lägga fram ett förslag för.

Att starta ett livsmedelsföretag utan att först registrera det hos kontrollmyndigheterna identifieras i förslaget som den allvarligaste överträdelsen som kan leda till sanktionsavgift.

Där bedömer Livsmedelsverket att avgiften bör vara lägst 5 000 kronor och som högst 75 000 kronor. Om ett företag varit oregistrerat vid ägarbyte ska avgiften vara något lägre: mellan 2 500 kronor och 40 000 kronor.

Om journalföringen bedöms ha brister bedömer verket att avgiften lägst bör vara 2 000 kronor och som högst 25 000 kronor. Alla avgifter borde sättas i relation till företagens årsomsättning.

Enligt förslaget bör den myndighet som ansvarar för kontrollen – kommun, länsstyrelse eller Livsmedelsverket – också besluta om avgiften och dess storlek. Livsmedelsverket skickar in förslaget till Näringsdepartementet under onsdagen.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093