Bubbelbrist begränsar brittiska bryggerier
Slakterier och bryggerier i Storbritannien har stor kolsyrebrist, efter att flera europeiska producenter av koldioxid har stängt för underhåll. Bland annat stoppar Coca-Cola produktionen tillfälligt.
Anledningen ligger hos producenterna av flytande koldioxid. Traditionellt sett kommer koldioxid som används för livsmedel från anläggningar som framställer ammoniak, men låga ammoniakpriser ställer till det. Priserna har gjort att flera europeiska producenter förlängt underhållsperioderna för sina anläggningar, något som sammanfallit med bråda produktionstider för bryggerierna.
Storbritannien svårt drabbat
En av de marknader som drabbats hårdast är Storbritannien, som importerar omkring en tredjedel av all koldioxid som används i landet. Koldioxiden används i pistoler vid slakt, och är en självklar ingrediens för att skapa kolsyra i öl och läsk.
Det gör att Storbritannien har det tufft, eftersom det i dagsläget bara finns en större koldioxidanläggning som håller igång.
Bland de drabbade syns bland annat Heineken, vars produktion av ölmärkena Amstel och Smith påverkats. För Coca-Cola Great Britain är det en resa värre, då man har tvingats stoppa produktionen på vissa anläggningar fram tills att nya leveranser av koldioxid anländer, skriver BBC.
– Vi svarar på ett branschövergripande problem som påverkar utbudet av koldioxid i Storbritannien. Vårt fokus är att minimera effekten detta har på våra produkter, meddelar företaget angående stoppet, som ännu inte påverkat utbudet.
Påverkar även slakterier
Men även andra områden ser stora problem med bristen. Koldioxid används också för att packa färskt kött och sallader, och är ett viktigt verktyg för slakterier.
Brittiska branschorganisationer för kyckling- och köttindustrin vädjar i sin tur till koldioxidproducenter och myndigheter om att slakterierna ska prioriteras, eftersom det annars kan påverka livsmedelskedjan. Enligt British Poultry Council kan upp till 60 procent av anläggningarna som processar kyckling slås ut inom en kort period, om man inte får leveranser, skriver BBC.
I Sverige och Danmark
För Coca-Cola i Sverige har man i dagsläget inga problem, rapporterar Veckans affärer . Cirka 90 procent av det som säljs i Sverige produceras i Jordbro, där man lyckats säkra tillgång till koldioxid.
– Vi har i vår svenska produktion, tillsammans våra leverantörer, lyckats säkerställa tillgången av CO2 och därför har vår svenska produktionskapacitet så här långt inte påverkats, uppger Lisa Wahlström, Public affairs and communication associate director, enligt Veckans affärer.
För Carlsberg i Danmark har man en lösning för den akuta bristen – bryggeriet i Fredricia är nämligen självförsörjande på koldioxid, eftersom man kan fånga upp den under bryggningen.
Lösningen i dagsläget blir därför att öka på produktionen i Fredricia för att få mer koldioxid som man sedan delar med sina andra bryggerier.
– För att säkra ölen på längre sikt – om koldioxidbristen fortsätter – undersöker vi alternativ. Vi hoppas självklart att producenterna får styr på sin produkt, säger Carlsbergs presschef Kasper Elbjørn till DR .