23948sdkhjf

Halloumin är för populär – riskerar att bli bristvara

Efter att efterfrågan på halloumi ökat i Storbritannien finns det nu risk för att producenterna på Cypern inte längre hinner med.
Befolkningen i Storbritannien upplever just nu en av de varmaste veckorna i år, samtidigt som flera brittiska medier rapporterar om en brist på den grillvänliga halloumiosten.

Landet står i dag för den största konsumtionen av osten, borträknat ursprungslandet Cypern, och nu har efterfrågan blivit så stor att producenterna på medelhavsön har svårt att svara upp till den, skriver The Guardian .

Kedjorna Sainsbury’s och Tesco säger att det inte rör sig om någon brist. Men enligt Pittas, Storbritanniens största halloumileverantör, tvingas man till nödlösningen att frakta produkterna via land istället för att vänta på den vanliga, fyra veckor långa leveransen till havs, rapporterar The Herald .

Ingen brist i Sverige
I Sverige har man inte märkt av bristen på samma sätt. Svenskarna är också storkonsumenter av osten, men både Coop och Axfood säger till DN att det inte finns någon risk – än.

Under sommaren kommer det finnas ost, men därefter kan det komma att ändras:

– Den riktiga bristen kommer när länder som, Frankrike, Tyskland och Storbritannien upptäcker osten på allvar. Vi vet inte exakt när men det kommer att bli en bristvara – det är bara en tidsfråga, säger Axfoods presschef Claes Salomonsson till DN .

Viktig ost för Cypern
För Cypern är osten viktig för landets ekonomi, då den står för 15 procent av all export. Sedan flera år tillbaka har landet en pågående ansökan om en skyddad ursprungsbeteckning för osten inom EU, som innebär att halloumi till största delen måste produceras på cypriotisk får- och getmjölk.

Eftersom getter och får inte producerar samma mängder mjölk som kor, betyder en ökad popularitet också problem för cypriotiska tillverkare. Förra året startades ett EU-projekt där europeiska experter tillsammans med cypriotiska forskningsinstitutioner arbetar för att öka produktionen av get- och fårmjölk, för att på så sätt kunna möta den ökande efterfrågan av osten.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.136