23948sdkhjf

Livsmedelsverket: Spara på dricksvattnet

Trots regnet som kommer nu bör man ändå ta vara dricksvattnet.
Efter en extremt varm sommar vänder vädret och regnet sköljer ner över landet. Men enligt Livsmedelsverket är det fortfarande av vikt att spara på dricksvattnet. Grundvattennivåerna i Sverige är fortsatt väldigt låga och det kan dröja innan det fylls på ordentligt igen.

– Det regn som faller nu fyller inte automatiskt på grundvattnet, utan sugs istället upp av växterna. Därför är det fortfarande viktigt att alla hjälps åt att spara på vattnet. Varje droppe räknas, säger Agneta Tollin, statsinspektör på Livsmedelsverket.

Torkan kan få konsekvenser för dricksvattnet under relativt lång tid framöver. Om det torra och varma vädret håller i sig kan grundvattennivåerna sjunka ytterligare och leda till vattenbrist under hösten. Blir det kraftiga höstregn kan det istället göra att vattnet förorenas och att man behöver koka vattnet. I så fall informerar kommunen om det.

Sveriges geologiska undersökning, SGU, mäter löpande grundvattennivåerna i landet. Nästa rapport om läget presenteras i slutet av augusti.

– Det är normalt att grundvattennivåerna sjunker fram till september, så det är troligt vi får se ännu lägre nivåer. Det krävs ihållande regn med mycket stora nederbördsmängder för att nivåerna ska vända uppåt nu, säger Göran Risberg, avdelningschef för Mark och grundvatten på SGU.

Det här kan du göra för att spara vatten

- Vattna inte med dricksvatten.
- Samla till exempel upp regnvatten och vattna växterna med det.
- Duscha istället för att bada i badkar.
- Låt inte vattnet rinna medan du tvålar in dig eller när du borstar tänderna.
- Undvik att diska under rinnande vatten.
- På sommaren kan det vara svårt att få riktigt kallt kranvatten. Spola ur vattnet som stått still i kranen. Fyll en tillbringare eller flaska med vatten och sätt in i kylen så får du ett kallt vatten. Det urspolade kranvattnet kan du samla upp och använda till att till exempel vattna växter med.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094