Mejeriförening höjer kapaciteten
Gäsene mejeri, som nyligen gjorde sin största affär för året, tar nästa steg i en utökning av ystningskapaciteten. Framöver ser man att efterfrågan på svensk ost kommer att öka.
Claes Persson, vd för Gäsene mejeri, framför den nya biobränslepannan. Den ska minska företagets växthusgasutsläpp 600 ton per år och genom ett samarbete med Herrljunga Kommun kan man även leverera fjärrvärme till fastigheter som ägs av kommunens bostadsbolag. Pressbild/Gäsene mejeri
Mejeriet ser att osten går köttets väg, där närproducerat och svenskt blir viktigare.
– Vi märker att handeln börjar tänka svenskt, inte bara när det gäller köttet, utan nu så smått även på mejerivarorna. I går (läs tisdag 22 augusti) gjorde vi årets största affär då vi fick en order från en av de ledande butikskedjorna på 100 000 kilo ost, säger Claes Persson, vd för Gäsene mejeri.
Under de senaste två åren har Gäsene investerat 20 miljoner kronor i både modernisering och utbyggnad av anläggningen, och i veckan ökar de ystningskapaciteten med 30 procent. Enligt mejeriet är det ett drag inför en förväntad ökning av efterfrågan på just den svenska osten.
Samtidigt satsar mejeriet på att byta till förnyelsebart biobränsle som bland annat används för produktionen av den ånga som krävs för ostproduktionen. Satsningen, som delvis sponsras genom Naturvårdsverkets Klimatklivs-projekt, omfattar en summa på 10 miljoner kronor.
Omställningen beräknas minska mejeriets utsläpp av CO2 med cirka 600 ton. Samtidigt kommer anläggningen göra att mejeriet kan leverera fjärrvärme till fastigheter som ägs av hemkommunen Herrljunga.
Biobränsleanläggningen planeras vara i full drift vid årsskiftet.