Köttkonsumtionen minskar – men svenskt ökar
Andelen av den totala förbrukningen av svenskt nötkött ökade till 54,9 procent under första halvåret.
– De konsumenter som nu väljer att äta mindre kött och matfågel drar främst ner på sin konsumtion av importerat kött. Motiven bakom en minskad köttkonsumtion varierar. Vissa konsumenter lockas av vegotrenden med nya proteinalternativ, andra ändrar sina matvanor till följd av klimatengagemang, nya hälsorön eller av etiska skäl, säger Åsa Lannhard Öberg, jordbrukspolitisk utredare på Jordbruksverket
Under första halvåret noterar Jordbruksverket en ökad produktion av alla köttslag, något som är en fortsättning på förra årets trend. Andelen svenskt kött ökar, tack vare trender som närproducerad livsmedel och miljömässig hållbarhet. Nötkött står för den största ökningen, där andelen svenskt kött av den totala förbrukningen (det vill säga konsumtionen i slaktad vikt) gick från 51,8 procent till 54,9 procent.
Samtidigt minskar förbrukningen överlag. Under hela förra året minskade den totala förbrukningen med 2,6 procent (den största årliga minskningen sedan 1990), något som fortsätter i år: under första halvåret minskade förbrukningen med 1,5 procent. Även export och import minskade, med undantag för matfågel – där ökade exporten.
– Men att köttkonsumtionen förändras behöver inte bara innebära att konsumenter äter mindre kött, utan även att vi väljer kött med olika mervärden, exempelvis kött från djur som fötts upp med låg antibiotikaanvändning eller där produktionen bedrivits med god hänsyn till djurens välfärd, säger Åsa Lannhard Öberg.
Trots att torkan under sommaren påverkat svenskt lantbruk och grillförutsättningar är det inte den som utgör den största faktorn i utvecklingen påpekar Jordbruksverket. Hur foderbristen och förbudet påverkat konsumtion och produktion beräknas först i nästa rapport, då effekterna mest syntes i juli och augusti.