Kommuner får skänka och ta emot mat
Livsmedelsverket: Kommunala verksamheter får sälja mat som blivit över.
Det är tillåtet att för till exempel en skola att ta emot mat som ges bort av en butik, och på samma sätt är det tillåtet för till exempel skolor att sälja överbliven skolmat till föräldrar och lärare. Men det är upp till aktörerna som skänker, säljer eller serverar maten att ansvara för att maten är säker.
Enligt Livsmedelsverket går möjligheten för de kommunala verksamheterna hand i hand med målet om att minska matsvinnet längs hela livsmedelskedjan.
- Minskar matsvinnet så minskar matens miljöpåverkan, men det är också en ekonomisk fråga; om vi minskar matavfallet med bara 20 procent innebär det en samhällsekonomisk vinst på 10–16 miljarder kronor per år, säger Anna Wedholm på Livsmedelsverket.
För att få sälja eller skänka mat behöver dock kommunerna först informera livsmedelskontrollen, eftersom det kan betyda förändringar i verksamheten. Samtidigt måste kommunen ansvara för att säljverksamheten inte överträder konkurrens- och upphandlingsregler.