23948sdkhjf

Granskning: Sänkt moms på livsmedel inte effektivt

Den sänkning av moms på livsmedel som gjordes 1996 har inte varit kostnadseffektiv, bedömer Riksrevisionen.
När momsen på livsmedel sänktes till 12 procent (istället för den normala satsen på 25 procent) 1996 gjordes det för att öka köpkraften hos låginkomsttagare och barnfamiljer.

När Riksrevisionen nu genomfört en granskning av åtgärden bedömer man att andra åtgärder skulle kunna ge samma resultat, men till hälften av kostnaden. I och med detta bedömer myndigheten att momssänkningen inte var kostnadseffektiv.

– Av momssänkningen går 40 procent till andra grupper än barnfamiljer och låginkomsttagare. Den önskade effekten blir därmed ganska liten i relation till hur mycket statsfinanserna påverkas, säger riksrevisor Ingvar Mattson i ett pressmeddelande, och syftar på de cirka 30 miljarder kronor som staten går miste om i och med sänkningen.

Snarare är det de hushåll som har allra högst inkomster, och hushåll utan barn, som tjänat på momssänkningen, bedömer Riksrevisionen.

Genom egna simuleringar har myndigheten gått igenom andra åtgärder som skulle kunnat öka köpkraften hos barnfamiljer och låginkomsthushåll, vilket visar att kombinationer av till exempel höjda barn- och studiebidrag skulle samma effekt på köpkraften men till halva kostnaden.

Samtidigt som man rekommenderar regeringen att titta på andra sätt att stödja målgrupperna, poängterar myndigheten att man inte tar ställning till huruvida momsen bör höjas tillbaka till 25 procent.

– Att sänkningen inte effektivt uppnår sitt syfte utesluter inte att det vid en samlad bedömning kan finnas andra fördelar som riksdagen vill behålla, säger Ingvar Mattson.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.406