Dags för Årets Kock
På fredag 28 september drar finalen av årets upplaga av Årets Kock igång. De åtta finalisterna plockades ut under kvaltävlingarna som hölls på över två dagar den 19 till 20 juni 2018 på Stockholms Hotell- och Restaurangskola.
Tävlar gör David Lundqvist, Grand Hôtel Saltsjöbaden i Saltsjöbaden, Ludwig Tjörnemo,Operakällaren i Stockholm, Martin Moses, SK Mat & Människor i Göteborg, Peter J Skogström, Mat & Vin Slottsparken i Malmö, Lars Niklasson, Lilla Ego i Stockholm, Jonas Alvin, Stångs magasin i Linköping, Anders Johnsson, Rejmes Restaurang i Örebro och Magnus Persson, Stureplansgruppen i Stockholm.
Årets Kock har flyttats och förändrats och årets tävling innehåller också många nyheter. Antalet tävlingsmoment har utökats och de tävlande bedöms i såväl hantverksskicklighet som tävlingsrätt och teoretisk kunskap. Därtill har finalen flyttats från den tidpunkt som den haft genom åren, början av februari, till hösten vilket innebär en ny råvarusäsong.
Årets final är också öppen för allmänheten.
Finalisterna startar tävlingsdagen klockan 07.00 på fredagsmorgonen och de har 9 timmar och 30 minuter på sig att laga sin tränade rätt.Tävlingsrätten består av varm förrätt, mellanrätt eller huvudrätt med kyckling som tydlig huvudråvara. Den skall serveras på sex tallrikar. Fyra av finalisterna går sedan vidare till dag två.
Under finaldagarna delas även pris till Bästa Commis ut som utses av metodjuryn som består av Malin Söderström, Restaurangen Moderna Museet och The Fishery, Alexander Sjögren, Mutantur och Viktor Westerlind, Årets Kock 2009, Frantzén. Alla assistenter i tävlingsköken är gymnasieelever på Stockholms Hotell- och Restaurangskola.
Commis lottas till finalisterna de båda dagarna och de träffar varandra i tävlingsköket på morgonen. Vinnaren av Bästa Commis meddelas på plats och priset delas ut av Andreas Stenberg, vd Årets Kock. Vinnaren får ett diplom samt produkter från J.A. Sundqvist och ett par kokböcker signerade tidigare Årets Kock-vinnare.
Årets Kock, SM i professionell matlagning, startade 1983 med visionen att leda svensk gastronomi in i framtiden. Tävlingen firar 35-års jubileum.
Vägen till prispallen • Allt började med ett recept som skickades in och bedömdes av en jury. Bedömningen är helt anonymt och juryn visste inte vilken kock som gjort recepten. • 32 bidrag gick vidare till kvalificeringstävlingen. Där tävlade kockarna i totalt fem delmoment. Första dagen lagade de sitt inskickade tävlingsbidrag, gjorde ett teoriprov samt testades i råvarukännedom. • 16 kockar gick vidare till andra dagaen där de tävlade i hantverksskicklighet och lagde en huvudrätt av en hemlig råvarukorg – som alltså inte är något de kunde öva på. • Efter dag två stod det klart vilka 8 som gått vidare till finalen där de kommer att tävla i flera moment den 28-29 september. • Under finaltävlingarna i september kommer fyra av finalisterna att få lämna finalen redan efter första dagen. • Den första finaldagen ska kockarna visa kunskaper inom råvaror, teori och ett förberett matlagningsmoment som meddelas två veckor före finalen. • Fyra går vidare till andra dagen då de gör handlagstest och matlagningsmomentet är en hemlig råvarukorg. • I juryn deltar bland annat tidigare Årets Kock-vinnare och många andra skickliga yrkespersonligheter, Prins Carl Philip har medverkat i juryn under många år. |