Livsmedelsindustrin behöver anställa 57 000 nya
Branschorganisationens vd: Livsmedelsföretagen har ett stort behov av att rekrytera för att kunna öka produktionen.
Det handlar om jobb inom både råvaruproduktion, som jordbruk och trädgård, till förädling, som bagerier och mejerier, visar rapporten ”Arbetskrafts- och kompetensstudie inom livsmedelssektorn 2018".
I dag heltidssysselsätts 117 000 personer i Sverige inom matproduktion, men det skulle kunna vara långt många fler:
– Livsmedelsföretagen har ett stort behov av att rekrytera för att kunna öka produktionen. Samtidigt avstår drygt vartannat företag från att rekrytera på grund av svårigheter att hitta rätt kompetens. Att hjälpa duktiga personer hitta vägar in i livsmedelsbranschen så att företagen får den kompetens de behöver är avgörande för svensk livsmedelsproduktion, säger Björn Hellman, vd på Livsmedelsföretagen, i ett pressmeddelande.
Rapporten har tagits fram inom ett gemensamt projekt där LRF, Livsmedelsföretagen och Arbetsförmedlingen deltar – ett projekt som finansierats med medel från LRF och branscherna samt 2 miljoner kronor från Europeiska socialfonden. En förstudie i projektet är avslutad och planen är att ett fördjupat samarbete ska mynna ut i ett treårigt projekt med syfte att undersöka hur livsmedelssektorns efterfrågan och arbetsmarknadens utbud på arbetskraft kan matchas.