Renässans för kålroten
Lista på svenska kålrotssorter: AspåsBaggens Bangholm Fenix Bangholm Original Bjursås Boltjärn Bortas Bertils kålrot Drottning Farfar Finnmarkens vita kålrötter Globus Gul Svensk Gullåker GullåkerIII Janne KlintKarin Ljustorp Mariero Norsjö Nusnäs Odal Patria Rotabagge Sollrot Solveig Svalöf Victoria Svensk Tiffany Trutsgård Tällberg Viksjö Viktoria Vintjärn Weibulls Foder Weibulls orginal Balder Weibulls orginal Bangholm Östergyllen Östgöta Östgöta 2 Östnor 16 G |
Under måndagen smakades på 51 olika kålrötter av olika storlekar, färger och smaker skulle provas och bedömas. Provningen skedde på restaurang Rutabaga i Stockholm, amerikanska för just Kålrot sprunget ur det västgötiska ordet, och Kålrotsakademiens preses Hans Naess hade odlat fram 50 av sorterna.
Kålroten är en korsning mellan rova och kål och dess status är på väg att förändras då många bland annat genom Kålrotsakademiens arbete tagit den till sig igen.
– Jag tycker det är extremt inspirerande att det har gått så fort att popularisera kålroten. Det ska bli väldigt spännande att arbeta vidare med vad vi kan göra med denna råvara. På vår nordisk-asiatiska meny har vi gari* gjord på kålrot. Det har blivit succé och våra gäster föredrar den nu framför originalet på ingefära, säger Frida Ronge, kreativ ledare för restaurangerna Tak och Unn, och som var en av många kockar på plats under provsmakningen.
Sorterna som odlats fram ska leva vidare genom att hängivna odlare fortsätter föröka och odla dem.
– Vi har som mål att 5–10 sorter av dessa ska ut på marknaden så att vanliga konsumenter i framtiden ska kunna få välja på mer än en enda anonym sort, säger Hans Naess, Kålrotsakademien.
I Kålrotsakademien sitter 18 ledamöter och har till uppgift att tillsammans skapa ett forum för forskning, utveckling och entreprenörskap kring matkultur och kulturväxter.