23948sdkhjf

Svenskarna äter mer parmesan än någonsin

Under 2017 ökade importen med hela 23,8 procent.

Användningen av parmesan, eller Parmigiano Reggiano som den riktiga italienska ursprungsbeteckningnen heter, ökar i hela världen.

Allra mest ökar parmesanen i Sverige. Under 2017 importerade vi 1 434 ton, en ökning med 23,8 procent från 2016 års import på 1 159 ton.

Förra året ökade totalproduktionen i Italien med 5,2 procent till 147 000 ton. Av detta går 38 procent på export medan 62 procent stannar kvar på hemmamarknaden. En italiensk familj äter nämligen i genomsnitt mer än ett kg parmesan i månaden.

Efter Italien är Frankrike (9 800 ton) landet med flest parmesanälskare, tätt följt av Tyskland (9 460 ton), USA (9 075 ton), Storbritannien (6 163 ton) och Kanada (2 380 ton). Det har skett en betydande ökning av exporten till Frankrike, Tyskland, Kanada och Storbritannien, men den allra största tillväxten har alltså skett på den svenska marknaden.

För att täcka behovet på de olika marknaderna tillverkas nu Parmigiano Reggiano också av ekologisk mjölk, av mjölk från vita kor i Modena, röda kor i Reggio samt bruna kor, och dessutom är den även märkt med ”fjällprodukt”, koscher, halal och ”meditation” – för ostarna med extra lång lagring.

– Till skillnad från konkurrenternas ostar tillverkas vår ost uteslutande av naturliga ingredienser av högsta kvalitet. Den är helt i avsaknad av konserveringsmedel och tillsatser och har tillverkats efter samma recept i tusen år, säger direktören för Parmigiano Reggiano-konsortiet, Nicola Bertinelli, i en kommentar..

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063