23948sdkhjf

Hon vann Mack-SM med klimatsmartare alternativ

Stockholmsbagare bakom Sveriges bästa macka.

Med smörgåsen Mack-Gyver som består av dagsgammalt surdegsbröd bakat med fullkorn, rivet rödbets- och morotsskal samt lingon, toppad med morotshummus, råpanerad rödbeta, blastsallad och lingongrette kammade Mikaela Fischerström förstaplatsen i Mack-SM. Hon arbetar till vardags på Haga Tårtcompani & Bageri i Stockholm.

Finalen i Mack-SM 2018 hölls på Sthlm Food & Wine och åtta finalister deltog. Tävlingen äger rum i regi av branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer.

Fy vad härligt det känns, Sveriges bästa macka! Zero-waste är det som kännetecknar min macka, den är klimatsmart på riktigt. Brödet är dagsgammalt och alla delar av råvarorna som går att använda används, exempelvis är skalet från både morötterna och rödbetorna ingredienser i brödet. Det är så roligt att konceptet nådde fram, det är nutida och går att relatera till, speciellt efter den varma sommaren vi har haft. Själva mackan är både god och enkel. Nu har jag bevisat att det går att göra en riktigt schysst macka på ett riktigt schysst sätt, säger Mikaela Fischerström, vinnare i Mack-SM 2018.

Motiveringen till utmärkelsen lyder;

Årets vinnarmacka har en ambition att ta såväl tävlingen som hela vår värld in i framtiden. Det andra kastar i papperskorgen lyckas årets mackskapare omvandla till en riktig smaksensation. Mackan flörtar inte bara med årets jury utan också med framtida generationer. Ett zero-waste-tänk gör årets vinnare i Mack-SM till en riktig hjälte och en enhällig jury har enats om en ljusare framtid. 

Under finalen ska 20 stycken likadana mackor tillagas under 45 minuter och bedömas efter kriterierna smak, estetik, innovation och hygien. Även den ekonomiska aspekten var ett kriterium så kalkylen bör göra mackan prisvärd. 

På andraplatsen kom Viktor Lind, delägare och kock på Scandwich i Malmö, med smörgåsen Macka Beta Best och tredjeplatsen kom SmakExplosion, skapad av Tomas Persson som äger och arbetar på RoslagsBageriet i Norrtälje.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093