Här är årets bästa matböcker
En isigt blå referensbibel, vars tillkomst i sin allomfattande målmedvetenhet hör till den moderna måltidslitteraturens allra mest osannolika projekt.
Magnus Nilsson kan med sin nordiska resa liknas vid en kökets Linné. Boken vann också klassen Nordisk måltidslitteratur. Kvalitet och konkurrens fortsätter att öka bland kokböckerna när Årets Svenska Måltidslitteratur genomfördes för artonde året i rad. I år finns drygt 300 titlar i den förteckning som Måltidsakademien ger ut över årets produktion, vilket gör att Sverige fortsätter att vara det land som ger ut flest kokböcker per capita.
Prisutdelningen skedde på Kungliga Biblioteket den 15 november i Stockholm och lockade ett hundratal författare, förlagsfolk och matintresserade.Arrangemanget sker också i samarbete med The Gourmand World Cook Book Awards.
Här övriga pristagare i Årets bästa måltidslitteratur 2018
À la carte – ”Best Chef Books”
Författare: Daniel Crespi och Mikael Einarsson
Titel: 30 odödliga rätter
Barn och mat
Författare: Clara Lidström och Annakarin Nyberg
Titel: Barnens stora kokbok: steg för steg
Desserter
Författare: Olle T. Cellton
Titel: Efterrätter: den enda boken du behöver om sötsaker
Doktorsavhandlingar och andra vetenskapliga publikationer
Redaktörer: Yrsa Lindqvist och Susanne Österlund-Pötzsch
Titel: Jordnära : etnologiska reflektioner över ny nordisk mat
Dryckeslitteratur
Författare: Johan Franco Cereceda
Titel: Vino! : älskade spanska viner
Dryckeslitteratur, ej alkoholhaltiga drycker
Författare: Richard Man
Titel: Alkoholfritt till maten
Dryckeslitteratur – bästa översättning
Författare: Rasmus Brøchner Hansen och Mads Heitmann
Översättare: Svante Skoglund
Titel: Rom : upptäck de gyllene dropparna
Essäer kring måltiden
Författare: Pelle Berglund
Titel: Brännvinskungen : berättelsen om LO Smith
Etniska kokböcker – bästa översättning
Författare: Kim Thúy
Översättare: Marianne Tufvesson
Titel: Smaker från Vietnam – en familjehemlighet
Grundkokböcker
Redaktörer: [Redaktionen]
Titel: Rutiga kokboken : grundkokbok med över 1500 recept för stora och små hushåll
Historisk måltidslitteratur
Författare: Håkan Jönsson och Richard Tellström
Titel: Från krog till krog : svenskt uteätande under 700 år
Hälsa:
Redaktör: Jenny Jewert m.fl.
Titel: Varning för mat : om hur något livsviktigt har blivit livsfarligt
Kokböcker med restauranganknytning
Författare: Mathias Dahlgren
Titel: Rutabaga : med fokus på grönsaker
Köksträdgårdslitteratur
Författare: Anna Rökaeus och Olof Söderén
Titel: Spenat i stan : odling och självhushåll för lägenhetsbor
Mat & miljö
Författare: Johan Rockström, Victoria Bignet och Malin Landqvist
Förord: Gunhild Stordalen
Titel: Eat Good : recept som förändrar världen
Matbröd
Författare: Lina Wallentinson
Titel: Baka med bönor
Måltidsutensilier
Författare: Petter Eklund och Erika Lagerbielke
Titel: Erika Lagerbielke : form för alla sinnen
Regional måltidslitteratur
Författare: Erik Wennberg och Anna Granlund
Hungrig på Västerbotte
Restaurang-, hotell-, musei- och turistguider/-kataloger
Redaktörer: Ulrika Torell, Jenny Lee och Roger Qvarsell
Titel: Köket : rum för drömmar, ideal och vardagsliv under det långa 1900-talet Förlag: Nordiska Museets Förlag
Social kompetens
Författare: Göran Everdahl
Titel: Boken om lagom
Speciallitteratur – metod
Författare: Emelie Holm
Titel: Vegomejerier : gör din egen mjölk, smör & ost av nötter, frön & gryn
Söta bakverk
Författare: Lamyai Vozzi och Aidah Samphami
Titel: Rått & sött : veganska godsaker för alla sinnen
Förlag: Kakao Förlag
Undervisningslitteratur
Författare: Erica Landin-Löfving
Titel: Brödrevolutionen : varför forntidens bröd är framtidens bröd
Vardagsmåltider
Författare: Tareq Taylor
Titel: Mat på en plåt : smarta middagar och andra enkla ugnsrätter
Vegetarisk måltidslitteratur
Författare: Karoline Jönsson
Titel: Den goda gröna julen
Bästa form
Formgivare: Pär Wickholm
Titel: All you need is love bröd and love : bröd, berättelser och recept från Fabrique
Bästa foto:
Fotograf: Linda Lomelino
Titel: Blåbärssnår, äppelskrutt och rabarberskugga : bakning, känslor och naturen