23948sdkhjf

Gårdsfisk julsäljer med dubbla nyttor

Företaget satsar på hållbar fisk till julbordet.
Tidigare i december gjorde Gårdsfisk sin första leverans av varmrökt Clarias (afrikansk ålmal) till Coop och Ica för julen 2018. I samband med årets julförsäljning blir det dubbla nyttor med hållbar fisk på julbordet och att Gårdsfisk köper en ål per såld fisk för att sätta ut i naturen i vår. Det skriver man i ett pressmeddelande.

Gårdsfisk har sedan 2013 fött upp fisk i en ladugård utanför Tollarp. Detta som en lösning på de miljörelaterade problem som finns med fiskuppfödning i kassar i hav och sjöar. Industriellt fiske och konventionell fiskodling omgärdas av flera miljöproblem. Det handlar om foderfiske, överfiske, övergödning, rymning och sjukdomar där allt kokar ner till förstörda ekosystem. Genom ett integrerat lant- och vattenbruk och placera fisken ”utanför” ekosystemet gör Gårdsfisk det möjligt att äta fisk utan att förstöra miljön. På köpet kommer en levande landsbygd när en ny näring växer fram.

– Gårdsfisk har valt att föda upp varmvattenlevande sötvattensfiskar, eftersom de växer fort, sötvatten kan man sprida på åkermark och de är robusta. Att vi har de inomhus bidrar också till det eftersom de inte påverkas av parasiter och annat, det gör också att de inte kan rymma och påverka vilda populationer på olika vis. Samtidigt som vi får fram ett bra protein, fisk är ju som bekant en bra foderomvandlare, som kan äta sådant som människor inte kan äta, säger Johan Ljungquist, VD och grundare av Gårdsfisk, i pressmeddelandet.

Gårdsfisk föder bland annat upp Clarias eller afrikansk ålmal som är den svenska handelsbeteckningen. Det är en halvfet fisk och Gårdsfisk röker den på ett traditionellt ålrökeri så kanske är det inte så konstigt att ålreferensen kommer upp.

Ålen som är en gammal art är akut hotad. I Sverige sätts det ut ålyngel för mer än fem miljoner kronor varje år som en del i den nationella ålförvaltningsplanen berättar Johan Wagnström, fiskeridirektör med ansvar för ålutsättningarna i den nationella förvaltningsplanen. Andra delar är att undanröja vandringshinder och minska fisket. Ålyngel köps in från områden i Europa där det fortfarande finns lokala överskott och sätts ut i bland annat Sverige, där de karantäriseras innan utsättning. Ålens biologi gör att det fler ålar blir honor i norr och det spelar sannolikt en viktig roll för det totala beståndet. Att man sprider de lokala överskotten bidrar till högre överlevnad. Ungefär 10-20 % av de ålar som sätts ut tror man överlever till lekmogen ålder.

Utöver att ålmal är ett hållbart fiskalternativ på tallriken så sätter Gårdsfisk av kostnaden för en karantäniserad ål för att öka den nationella utsättningen i syfte att stärka ålbeståndet för varje såld förpackning av varmrökt Clarias under november och december månad.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078