Tufft för jordbruken - men trädgårdsnäringen slår rekord
Mjölkproduktionen krymper i Sverige och kött- och spannmålsproduktionen står nästan still. Men däremot har den svenska produktionen av grönsaker ökat med mer än 50 procent på tio år räknat i utifrån produktionsvärdet i löpande priser, det skriver tidningen ATL.
Under perioden 2007-2017 steg produktionsvärdet för grönsaker från 1540 miljoner kronor till 2380 miljoner kronor och totalt är värdet av landets bär- och grönsaksodlingar drygt 5,3 miljarder kronor enligt siffror från Jordbruksverket.
– Mjölkproduktionen går tillbaka, medan trädgårdsproduktionen ökar. Det görs investeringar i trädgårdsproduktion. Mjölkpriserna har varit nere väldigt lågt och det har haft sina effekter, säger Lars-Erik Lundkvist näringspolitisk expert på LRF till ATL.
Anledningen till att trädgårdsnäringen vuxit mer än andra områden beror bland annat på att produktionsvolymen för grönsaker per hektar ökat, att jordbrukarna helt enkelt får ut mer av sin mark. Exempelvis ökade avkastningen för morötter per hektar med 20 procent från 2008 till 2017. Samtidigt har företagen blivit färre och större vilket lett till stordriftsfördelar och en mer lönsam produktion,