Göteborgsmodell mot matsvinn blir Sverigemodell
Göteborgsmodellen för mindre matsvinn började tillämpas i januari 2017. På bara två år lyckades staden halvera mängden slängd mat, en minskning med nästan en miljon portioner per år.
När nu Livsmedelsverket ska ta fram en Sverigemodell för minskat matsvinn kommer man att använda Göteborgs Stads modell.
– Vi är väldigt glada och stolta över att Göteborgs Stads medarbetares idéer och åtgärder kommer att användas för att minska matsvinn i hela landet, säger Christina Linnerhag, före detta projektledare.
Göteborgsmodellen består av nio kapitel som handlar om allt från menyplanering och inköp till servering och tillvaratagande av rester. Modellen har redan spritt sig och används i många kommuner runtom i Sverige.
Fakta: Göteborgsmodellen för mindre matsvinn
Modellen har tagits fram i samarbete med Kretslopp och vatten och består av åtgärder och aktiviteter samlade i nio kapitel:
- Mät och följ upp
- Menyplanering
- Portionsberäkning
- Rapportering av frånvaro och närvaro
- Inköp
- Förvaring
- Tillagning
- Servering
- Ta vara på rester