Peckas naturodlingar i universitetsstudier
Mittuniversitetet och Härnösands kommun startar upp tre forskningsprojekt inom Foodtech under 2019. Peckas Naturodlingar kommer att ingå i två av de tre förstudierna då företagets kretslopssodling, den största i Europa, finns i Härnösand.
Den första förstudien handlar om att undersöka förutsättningarna för att producera fiskfoder i bioslam från fiskindustrin.. Den andra förstudien handlar om att utveckla en modell för informationsöverföring mellan konsumenter och producenter i livsmedelskedjan.
– Modellen ska identifiera vilken information man kan samla om livsmedelsproduktion och hur den kan visualiseras till konsumenter på bästa sätt, säger Anna-Sara Fagerholm, projektledare för förstudien vid Mittuniversitetet i en kommentar.
Den tredje förstudien handlar om inventering av lämpliga material- och energiflöden, restprodukter och spillenergi för att hitta nya sätt att producera mat lokalt på ett hållbart och resurseffektivt sätt.
Båda modellerna ska utvärderas i varsin förstudie.
Samtliga förstudier kommer att genomföras under 2019 och finansieras med stöd från samverkansavtalet mellan Mittuniversitetet och Härnösands kommun.