Gammal torka ger köttbrist i butikerna
Det råder brist på svenskt nötkött i flera av landets matbutiker. Orsaken är den kraftiga torkan sommaren 2018, då många djur gick till slakt. Eftersom det tar tid att föda upp kalvar märks bristen först nu, skriver TT.
Bristen förvärras av att det också finns en säsongsvariation som spelar in. Den här tiden på året är det vanligtvis mindre tillgång på kött.
– Det kommer att vara utmaningar ända in i maj, först då kanske situationen kan normaliseras något, säger Mats Heljestrand, kategorichef för kött på Ica Sverige, till P4 Halland.
Samtidigt har efterfrågan på svenskt kött ökat till följd av pandemin, då många äter hemma i stället för på restaurang.
Med ett minskat utbud och en ökad efterfrågan riskerar priset på svenskt kött att stiga.
– Det finns en prisskillnad mellan det svenska och det importerade köttet. Det finns också ett tryck från dagligvaruhandeln att sälja importkött. Jag hoppas att konsumenterna är villiga att betala priset, säger Isabel Moretti på Svenskt Kött till TT.