Framtidens förpackningsmaterial gjort av potatis?
Potato Plastic heter nämligen ett startup-bolag med siktet inställt på att utveckla ett plastliknande material med potatisavfall som råvara.
Systertidningen Recycling har pratat med Elin Tornblad, en av grundarna till bolaget.
– Potato Plastic grundades 2019 och det är egentligen under 2020 vi kom igång ”på riktigt”. Det började som ett skolprojekt på Chalmers tekniska högskola, men nu är vi ett riktigt bolag, säger Elin och fortsätter:
– Vi utvecklar ett material med en ny typ av produktionsteknik som gör det möjligt att använda en råvara baserad på potatisavfall och som endast innehåller naturliga ingredienser. Skulle materialet av någon anledning hamna ute i naturen så bryts det ner och detsamma gäller i en vanlig kompost. Om materialet hamnar i en rötningsanläggning, till exempel om det används till matavfallspåsar, så blir det biogas av det.
Siktet är inställt mot att bli ett alternativ till bionedbrytbara plaster.
– Vi försöker ersätta ett antal bionedbrytbara plaster kan man säga. Dessa innehåller ofta en fossilbaserad komponent som gör dem nedbrytbara eller så är de nedbrytbara, men ”inte så mycket”… Det gäller exempelvis majsstärkelsebaserade plaster som kräver speciella omständigheter för att faktiskt brytas ner. Vi har hittat ett tydligt ”gap” på marknaden, där Potato Plastics material befinner sig, konstaterar Elin Tornblad.
Produktmässigt tittar man nu mest på matavfallspåsar för restauranger och storkök.
– Det är ett problem att de använder komposterbara bioplastpåsar när vi i Sverige inte har någon kompostering att tala om, utan det istället är rötning som gäller för matavfall. Det blir stora problem med plastbitar i biogödslet helt enkelt. Det är där vi befinner oss idag. Men vi ser en enorm potential inom många andra områden i framtiden. Grunden är att vi tar potatisavfall och sen gör om det till ett material som kan ersätta konventionell plast i många applikationer, säger Elin Tornblad vidare.
Potatisavfallet är i princip stärkelse.
– Den kan utvinnas från alla delar av potatisen. I dagsläget håller vi på att utveckla materialet och verifiera vår produktionsteknik. Sedan blir nästa steg att ”låsa” avfallslinjen. Det finns väldigt mycket potatisavfall i Sverige idag som antingen blir stärkelse för mat eller andra ändamål, eller så bränns eller slängs det. I vår process är det inte så noga, utan vi kan använda de flesta sorters potatisavfall, förklarar Elin Tornblad.
När kommer vi att se färdiga produkter av Potato Plastic?
– Jag tror att vi kommer att få se det 2022. Nu verifierar vi tekniken och det är ju alltid sådant som bjuder på överraskningar och tar mer tid än man tror. Vi kommer att köra igång med pilottester på restauranger som ska prova matavfallspåsar av materialet under 2021. Sedan får vi se hur det går, men kommersiella produkter 2022 är absolut tänkbart, säger (och hoppas) Elin Tornblad.
Potato Plastic har inte för avsikt att stanna vid matavfallspåsar, utan siktet är inställt på att komma in på livsmedelsförpackningar.
– Där finns de stora volymerna och den typen av produkter som skulle vinna på att göras av ett mer miljöanpassat material. Engångsplastdirektivet med mera påverkar ju här.
– Vi har nu mjukt material men också en hårdare variant som fungerar till exempelvis engångsbestick och liknande. Vi har också ett frigolitliknande material som skulle kunna fungera till tråg och liknande applikationer. Men bägge dessa har vi lite grann lagt på is för närvarande, för att kunna fokusera på film för påsar inledningsvis, avslutar Elin Tornblad.