Blandade reaktioner när lagen om otillbörliga affärsmetoder klubbades igenom
Den 10 juni röstade riksdagen igenom en ny lag mot otillbörliga affärsmetoder inom livsmedelskedjan med stor majoritet. Det är slutpunkten på en process som pågått i 1,5 år sedan utredningen om förslaget, som har sitt ursprung i ett EU-direktiv, presenterades.
UTP-direktivet har varit omdebatterat och när det nu klubbades igenom i riksdagen skiljdes reaktionerna som väntat åt.
– UTP-lagen är lika viktig som den är efterlängtad. I alldeles för många år har svenska livsmedelsproducenter tvingats acceptera oskäliga och orättvisa villkor för att få ut sina produkter på marknaden. Nu är det förhoppningsvis slut med det. Med dagens omröstning togs ett stort och viktigt steg mot en balanserad livsmedelskedja och en sund livsmedelsbransch, säger Livsmedelsföretagens vd Björn Hellman i en kommentar.
Ica-handlarnas förbund är mer kritiskt inställda till den nya lagen.
– Självklart är vi Ica-handlare för schyssta och rättvisa affärsmetoder och goda relationer mellan oss aktörer inom livsmedelskedjan, både lokalt och nationellt. Men jag oroas över att samarbeten som finns inom livsmedelskedjan idag, och som byggts upp under lång tid, kan drabbas. Vi som handlar stora kvantiteter livsmedel lokalt kommer få mer regelkrångel och är tvungna att vara försiktiga med våra inköp, annars riskerar vi stora böter, säger Magnus Moberg, ordförande i Ica-handlarnas Förbund i en kommentar.
Kritiken mot lagen går främst ut på att det skulle handla om en överimplementering av EU-direktivet som lagen grundar sig på där skyddet gäller för alla företag oavsett storlek och där kritikerna anser att det skulle finnas ett tak.
När den nya lagen träder i kraft den 1 november i år innebär det bland annat:
- Förbud mot sena betalningar
- Förbud mot sena annulleringar
- Förbud mot ensidigt ändrade villkor
- Obehöriga angrepp på leverantörens företagshemligheter
- Förbud mot kommersiella repressalier