Tusentals visum ska lösa engelska förarkrisen
En förarkris har utlöst långa köer till bensinstationer samtidigt som hyllor står tomma i matbutiker på flera platser i Storbritannien.
Men i helgen kom den brittiska regeringen med en åtgärd för att lindra krisen och motverka störningar i julhandeln: 10 500 tillfälliga visum för utländska lastbilschaufförer och anställda inom fjäderfäindustrin.
De ska säkerställa att det finns tillräckligt med arbetskraft för att leverera bensin och varor till bensinstationer och livsmedelsbutiker.
– Efter 18 mycket svåra månader vet jag hur viktig denna jul är för oss alla, säger den brittiska transportministern, Grant Shapps i ett uttalande.
– Det är därför vi gör detta så tidigt som möjligt för att säkerställa att förberedelserna fortsätter på rätt spår.
Krisen har uppstått efter att möjligheten för fler förare att arbeta i Storbritannien har försvårats av det brittiska utträdet ur EU.
På grund av coronapandemin har det dessutom inte varit möjligt att kompensera förlusten av utländska förare genom att utbilda nya.
De tillfälliga visumerna hjälper till med det.
Men både oppositionens Labour Party och näringslivsorganisationer kritiserar planen för att vara otillräcklig.
– Det är som att stänka några droppar vatten på en lägereld, säger Ruby McGregor-Smith, chef för British Chamber of Commerce, enligt Bloomberg.
De tillfälliga visumerna löper från nästa månad till slutet av december. 5 000 av 10 500 visum ska gå till lastbilschaufförer.
Men det är långt ifrån säkert att många kommer att vara särskilt intresserade av lösningen.
Imran Mustafa, som flyttade till Barcelona från Pakistan för åtta år sedan och har varit förare i tre år, säger till den brittiska nyhetsbyrån PA att ett 12 veckors visum inte får honom att röra på sig.
– Det är ett tillfälligt visum och det är väldigt kort tid. I dessa tider har människor inte pengar att resa. Ingen vill lämna på bara tre månader, säger han till PA och fortsätter:
– Jag skulle vara redo att flytta, men inte bara i tre månader. Det är inte tillräckligt med tid eftersom jag inte känner till vägarna, kartorna eller vet hur det hela fungerar. Jag tror att det kommer att orsaka problem eller olyckor.
Flytten anses av brittisk media vara en vändning för premiärminister Boris Johnson.
Han har bland annat pratat om Brexit som ett tillfälle att skapa en brittisk ekonomi som är oberoende av EU:s regler och unionens arbetskraft.
Omkring 25 000 utländska förare har lämnat de brittiska öarna i samband med Brexit och har flyttat till fastlandet i Europa. Det skriver Reuters.
Enligt den brittiska transportsektorn saknas för närvarande cirka 100 000 lastbilschaufförer i Storbritannien.
Enligt Sky News fortsatte flera av de stora bensin- och dagligvarukedjorna att uppleva leveransstörningar under söndagen. Men de flesta rapporterade att det snabbt fylldes på.
Transportminister Grant Shapps ser det som avgörande att britterna inte ändrar beteendet.
– Det viktigaste är faktiskt att människor beter sig som de normalt skulle göra. Då är det varken köer eller brist på bensinstationerna, säger han enligt Reuters.
/ritzau/