23948sdkhjf

Tummen upp för gårdsförsäljning i nya utredningen

Gårdsförsäljning i begränsad skala kan kombineras med Systembolaget enligt den utredning som lämnas in i dag.

Frågan om gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker har varit på tapeten i snart tio års tid och har utretts två gånger tidigare. Idag lämnades den senaste utredningen in till regeringen.

Enligt utredningens bedömning är det möjligt att kombinera Systembolagets monopol med en begränsad gårdsförsäljning och att en sådan försäljning heller inte skulle få någon större negativ effekt på folkhälsan.

Utredningen har tagits emot positivt av flera branschorganisationer, däribland Sveriges Producenter av Alkoholdrycker, SPAA.

SPAA välkomnar förslaget att tillåta gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker inom vissa ramar. Vi är övertygade om att det skulle skapa fler arbetstillfällen, bidra till det lokala näringslivets utveckling, samt öka intresset för Sverige som besöksmål, säger Fredrik Borelius, ordförande i SPAA i en kommentar.

Även Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, är positivt inställda till utredningen.

Nu har vi fått ett förslag som har alla förutsättningar att fungera utan att komma i konflikt med EU-rätten, Systembolagets monopol eller den svenska folkhälsan, säger Anna Kaijser på LRF Lokal mat och dryck.

Enligt utredningen skulle gårdsförsäljningen behöva knytas till turismnäringen och vara begränsad till mindre producenter och ha ett produktionstak för att på så vis inte utgöra en tillräckligt stor konkurrensfördel gentemot utländska producenter för att EU-domstolen skulle anse att det utgör diskriminering. Men enligt IOGT-NTO, som är kritiska till utredningen, finns det en stor risk att det kommer att bli så ändå.

Nationella producenter kommer att få en gräddfil genom gårdsförsäljning. När man inte släpper in de utländska bolagen så finns det en uppenbar risk för att EU-domstolen ser det som ett handelshinder. Då kommer man hävda från sin sida att monopolet spelat ut sin roll, säger Magnus Jonsson drogpolitisk chef på IOGT-NTO till Food Supply.

I utredningen föreslås även att gårdsförsäljning bör införas på prov under en sexårsperiod för att frågan om en fortsättning sedan ska utredas. IOGT-NTO att även det inte skulle vara en bra idé.

Man föreslog en utredningsperiod på sex år som säger att går det inte att genomföra så kan man alltid backa bandet. Det menar vi är en politisk omöjlighet. Har företag byggt upp en näringsverksamhet kring det här så kan man inte sen som politiker komma och säga att man går tillbaka till hur det var tidigare, säger Magnus Jonsson.

Förslaget i korthet:

  • Efter tillstånd från kommunen av den som hantverksmässigt och småskaligt tillverkar alkoholdrycker samt av den som odlar druvor för vintillverkning.
  • Endast i samband med ett studiebesök eller en föreläsning som har anknytning till alkoholdrycken.
  • Med maximala försäljningsvolymer om 0,7 liter spritdryck, 3 liter vin, 3 liter andra jästa drycker och 3 liter starköl till varje enskild person och besök.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078