23948sdkhjf

Ost från Hjo får skyddad ursprungsbeteckning

Tolfte svenska produkten som får skyddad EU-beteckning.

Ytterligare ett livsmedel har fått en ursprungsbeteckning godkänd av EU-kommissionen. Den här gången är det Wrångebäcksost som fått skyddad ursprungsbeteckning vilket innebär att den måste tillverkas enligt vissa bestämmelser inom det område som traditionellt benämns som Guldkroken runt Hjo vid Vätterns strand.

– Registreringen är ett viktigt bevis för produktens kvalitet och för ett produktnamn som garanterar produktens ursprung och egenskaper. Nu har producenter möjlighet att anmäla produkter som tillverkas enligt bestämmelserna, säger Jan Sjögren, avdelningschef på Livsmedelsverket i en kommentar.

Wrångebäcksosten, en lätt syrlig hårdost, började produceras redan under 1880-talet men 1961 upphörde produktionen men på senare tid har Almnäs bruk tagit upp produktionen igen.

Förutom Wrångebäcksosten har följande svenska produkter fått antingen skyddad ursprungsbeteckning (SUB) eller skyddad geografisk beteckning (SGB):

  • Vänerlöjrom (SUB)
  • Värmländskt skrädmjöl (SGB)
  • Kalix löjrom (SUB)
  • Upplandskubb (SUB)
  • Bruna bönor från Öland (SGB)
  • Sveciaost (SGB)
  • Hånnlamb, kött från gutefår (SUB)
  • Skånsk spettkaka (SGB)
  • Svensk Vodka (SGB)
  • Svensk Punsch (SGB)
  • Svensk Akvavit (SGB)
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095