Polkagris från Gränna får skyddad geografisk beteckning
Skånsk spettkaka, Bruna bönor från Öland och nu även Äkta Gränna Polkagris. Det är livsmedel som har skyddad geografisk beteckning godkänd av EU-kommissionen.
För att få kalla sitt godis för just Äkta Gränna Polkagris måste det vara en hård godisstång som innehåller socker, glykos, vatten, naturlig pepparmyntsolja, ättika och naturlig rödfärg, vanligen karminrött, som bakas efter ett bestämt recept. Nu måste den även ha tillverkats i norra Småland på östra sidan om sjön Vättern i Gränna socken.
–Det är positivt att livsmedelsföretag i Sverige vill använda sig av skyddad geografisk beteckning eftersom det bidrar till att bevara lokal produktion och hantverkstraditioner och skyddar även mot plagiat, säger Jan Sjögren, chef för avdelningen företags- och myndighetsstöd på Livsmedelsverket i en kommentar.
Det är Gränna Näringslivsförening, Polkagrisgruppen, som ansökt hos EU om Skyddad geografisk beteckning (SGB) för Äkta Gränna polkagris.