23948sdkhjf

Mjölkbönder i kris

Mjölkbönderna minskar i antal och de mår allt sämre på grund av dålig lönsamhet
Mjölkbönderna fortsätter minska över hela landet, regionsvis har antalat mjölkbönder halverats. Samtidigt som de har allt hårdare krav på sig gällande effektivisering och upplever dålig lönsamhet, skriver Hela Hälsingland.

-Det är en väldigt tråkig och dramatisk utveckling. Det har gått så fort! För 30 år sedan, när jag började min mjölkbana, fanns det 100 mjölkbönder i Ljusdals kommun, nu är det bara mellan 10 och 15 kvar, säger Jan Thorén, lantbrukare och ordförande för LRF Gävleborg i artikeln.

Större gårdar - högre krav
Utvecklingen har gått åt större gårdar och mer kor, det går fler kor per bonde nu än innan vilket tvingar mjölkbönderna att effektivisera sitt arbetssätt för att hinna med i konkurrensen. Även höjda foderpriser samt behov av investeringar i mjölkrobotar samt höjda arbetskraftsomkostnader leder till bönder i ekonomisk kris.

– Tidigare var mjölkpriset inhemskt, men nu är det internationellt och kan förändras väldigt fort. I mars i år var det nog ingen som kunde förutspå att det skulle bli så dåligt, men sedan har det rasat väldigt fort, säger Jan Thorén.

Många bönder är hårt ansträngda och känner oro inför framtiden.

- De flesta lantbrukare slänger in handduken i tid och konkurser är fortfarande sällsynta, men de har blivit fler, menar Jan Thorén.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063