23948sdkhjf

Slakteri behöver inte kollektivavtal

Det litauisktägda slakteriet Svenskt Fågelkött anser inte att de behöver kollektivavtal då de flesta saknar fast anställning
Svenskt Fågelkött i Vara som, ägs av litauiska företagare som hyr in bemanningspersonal från Litauen svarar på kritiken gällande varför de inte har kollektivavtal för sina anställda.

- Redan när vi satte igång verksamheten insåg vi att vi inte kunde erbjuda heltidsanställningar utan bara jobb kanske två veckor i månaden. Därför vände vi oss till ett bemanningsföretag i Litauen som nu förser oss med arbetare. Vårt företag har alltså inga arbetare anställda som facket behöver skydda, säger Romualdas Dudutis VD till P4 Skaraborg.

Vidare fortsätter Dudutis med att trycka på att svenskar inte är intresserade av den här typen av arbete. Företaget är fortsättningsvis tveksamma när det gäller kollektivavtalet och vad det skulle innebära verksamheten.

– Mina advokater sa att avtalet kan tolkas på ett sånt sätt att det kan skada företaget och då blev jag tveksam. Sedan när jag försökte få till en dialog med facket om att hitta en lösning som var bättre för vårt företag var svaret ett blank nej, fortsätter han i artikeln.

Lönedumpning
Svenska Livsmedelsarbetareförbundet menar på att det är ett bokexempel på lönedumpning, arbetarnas löner ligger på mellan 100 till 200 kronor i timmen. Ledningen fortsätter trycka på att lönerna är anpassade efter att det endast är litauer som arbetar på slakteriet, inte svenskar.

– De svenskar som jobbade här när vi startade slutade redan efter några veckor på grund av att arbetet inte var på heltid. Sedan blev det också problem när vi bad de svenska arbetarna att utföra andra arbetsuppgifter som att städa eller att hjälpa till på en annan avdelning. De ville helt enkelt inte jobba under såna förutsättningar. De problemen har vi inte med arbetare från Litauen. Sedan är det också ett väldigt skitigt och tungt arbete som jag tror inte är attraktivt för svenskarna, avslutar Romualdas Dudutis.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078