23948sdkhjf

Spendrups investerar närmare 1,4 miljoner

Företaget satsar på egen biogasanläggning i Grängesberg och ersätta oljan med drav som energikälla
Spendrups ersätter oljan som energikälla med drav. De investerar cirka 1,4 miljoner kronor på anläggningen i Grängesberg och utvecklar egen anläggning för biobränsle, skriver Livsmedel i fokus. I nuläget säljer Spendrups drav, som är en organisk restprodukt från öltillverkningen, till ett företag som omvandlar det till biogas.

Pellets och bränsle
Från och med 2013 kommer dravet torkas till pellets och användas som bränsle i den nya anläggningen i Grängesberg.

– Genom att övergå till biobränsle kan vi i stort sett ersätta all olja som används idag. Vi räknar med att draven kommer att stå för cirka hälften av bryggeriets energibehov. Resten kommer från el, som görs av förnyelsebara källor, säger Claes Åkesson, som är miljö- och hållbarhetsdirektör på Spendrups i artikeln.

Minskade utsläpp
Genom att använda sig av dravet och biobränsle kommer Spendrups att minska bryggeriets koldioxidutsläpp med närmare 85 procent.

– Att använda vår egen restprodukt som biobränsle ligger helt i linje med vår vision om en produktion fri från fossil koldioxid. Dessutom slipper vi ett avfallsproblem, eftersom det handlar om stora mängder drav som annars måste avyttras, säger Claes Åkesson.


Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08