23948sdkhjf

Mer mjölk i fler län

Leveranser till mejerier har ökat i tolv av 21 län jämfört med förra året
I tolv av 21 län har leveransen till mejerierna ökat och generellt i landet har andelen mjölk som levereras till mejerierna också ökat något under 2012 jämfört med förra året. Andelen ekologisk mjölk är också betydligt större. Borgholm är den mjölktätaste kommunen i Sverige sett till antalet invånare. Det är några av slutsatserna i den årliga strukturrapporten som kommer från Svensk Mjölk och som summerar året som gått i mjölk-Sverige.

Ökning för året
Under årets första tio månader var Sveriges mjölkinvägning 0,3 procent högre än under motsvarande period 2011. Under de senaste tolv månaderna har mjölkinvägningen ökat i tolv av landets 21 län. Mest har mjölkinvägningen ökat i Kalmar, Gotlands och Gävleborgs län. Jämtlands och Västmanlands län är de län som har störst nedgång i mjölkinvägningen. De nästan 700 mjölkgårdar som det senaste året levererat mer än 1 000 ton mjölk svarar för 42 procent av landets mjölkleveranser. De största mjölkkobesättningarna finns i Hallands, Kalmar och Skåne län.

Upp för ekologiskt
Nästan 13 procent av landets mjölkmängd är ekologisk. Under det senaste året har produktionen av ekologisk mjölk ökat med 13 procent. Störst andel ekologisk mjölk produceras i Örebro, Uppsala, Västmanlands och Stockholms län. I dessa län kommer mellan 22 och 33 procent av mjölken från ekologiska mjölkföretag.

Borgholm är landets mjölktätaste kommun med 7 989 kg mjölk per invånare och 125 ton per kvadratkilometer. I Sverige som helhet är siffran 299 kg mjölk per invånare och 6 959 kg mjölk per kvadratkilometer.

- Borgholm håller fanan högt som mest mjölktäta kommun. Samtidigt är det glädjande att se att flera andra län också ökat sin mjölkinvägning. I några län är läget bekymmersamt och kan dels bero på pressad lönsamhet och dels på de omstruktureringar i branschen som skett under året, säger Lennart Holmström, marknads- och statistikexpert på Svensk Mjölk i ett pressmeddelande.

Sverige ligger på nionde plats i EU när det gäller medelleverans per gård. De största genomsnittsgårdarna finns i Slovakien, Tjeckien och Danmark.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094