23948sdkhjf

ICA fortsätter att sälja jätteräkor trots löften

Nya siffror från Natuskyddsföreningen visar att jätteräkor fortfarande finns att hitta hos bland annat Ica
Medan flera av Icas konkurrenter tagit bort jätteräkor ur deras sortiment har dagligvarujätten fortfarande dessa i sitt sortiment.

- När Naturskyddsföreningen fyllde 100 år lovade ICA att sluta sälja jätteräkor. Trots det så hittar vi jätteräkor i nästan hälften av det urval ICA-affärer vi granskat. Samtidigt har flera konkurrenter helt stoppat försäljningen, senast igår meddelade Lidl att man slutar sälja den scampi eftersom den bidrar till miljöförstöring. Det är märkligt att inte ICA kan garantera sina kunder samma sak genom att utesluta butiker som bryter mot löftet att sluta sälja räkor, säger Mikael Karlsson, ordförande i Naturskyddsföreningen i ett pressmeddelande.

Stickprover
I butiksundersökningen har 113 stickprover gjorts runt om i landet av medlemmar i Naturskyddsföreningen. I en majoritet av de granskade affärerna, 59 stycken, hittade man jätteräkor. Hos ICA var siffran 35 st, motsvarande 45 procent av de granskade affärerna. Rapporten visar också att ett flertal matvarukedjor har redan bannlyst jätteräkan i sitt sortiment, ex Coop, Axfood och Citygross.

- Många konsumenter vill kunna välja miljösmart, men då måste även matvaruaffärerna följa med i den utvecklingen. Att välja bort jätteräkor är ett viktigt steg på vägen till en bättre miljö, framför allt för dem som drabbas i fattiga länder, säger Sara Tynnerson, projektledare för Anti-scampidagen på Naturskyddsföreningen.



Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095