Svensk kyckling inte längre rödmarkerad
För drygt två år sedan ändrade WWF kriterierna i sin köttguide och prioriterade upp hållbarhetsaspekten. Det innebar att svensk kyckling rödlistades. Men efter en ny analys, som gjorts av forskningsinstitutet RISE på beställning av Svensk Fågel, framkommer det att branschorganisationens medlemmar minskat sitt klimatavtryck de senaste åren och har en lägre klimatpåverkan än vad WWF angett.
Det har lett till att WWF nu ändrat sin bedömning av svensk kyckling, som numera är gulmarkerad istället för rödmarkerad.
– Först vill jag säga att vi är mycket glada att kycklingbranschen delat med sig av sin data. Transparens är en viktig hållbarhetsfråga och med den nya rapporten har kunskapen om kycklingproduktionen ökat på flera sätt, säger Anna Richert, matexpert på Världsnaturfonden WWF, i ett pressmeddelande.
Svensk Fågel är lättade att WWF ändrat sina gradering av svensk kyckling.
– Det här är glädjande och inte helt oväntat för oss. Vi blev förvånande över rödmarkeringen då den kom och ifrågasatte den. Det var ju olyckligt att WWF inte kontaktade branschen redan vid den första uppdateringen av Köttguiden, så kunde vi ha undvikit detta missförstånd. Svensk kycklingproduktion är väldigt hållbar, vi har sedan länge arbetat enligt den svenska modellen med god djurhälsa, god djurvälfärd och därmed också låg antibiotikabehandling, säger Maria Donis, vd för Svensk Fågel.