Höga halter av PFAS i svensk fisk
En ny undersökning från Naturskyddsföreningen visar att Svensk fisk som säljs i matbutiker innehåller höga halter av PFAS. Naturskyddsföreningen har tillsammans med analysföretaget Eurofins undersökt halterna av PFAS i fisk, rom, skaldjur och nöt- och griskött från Sverige och jämfört dem med EU:s riktvärden.
– Det är djupt oroande. Våra svenska sjöar och vattendrag som vi älskar är förorenade med PFAS och därmed också alla djur som lever där. Sverige måste stoppa utsläppen till miljön och förbjuda PFAS nu, säger Karin Lexén, generalsekreterare på Naturskyddsföreningen.
Allra högst halter uppmättes i löjrom från Bottenviken, gös från Mälaren och Hjälmaren samt lax från Vänern och Bottenviken. En portion gös eller lax uppges överskrida gränsen för hur mycket PFAS som man kan få i sig per vecka.
– Att äta mat med höga halter PFAS någon enstaka gång är ingen fara, men gör man det ofta ökar halten PFAS i kroppen och det ökar risken för negativa hälsoeffekter, som försämrat immunförsvar, svårare att få barn, påverkan på kolesterolvärden, leverskador och vissa sorters cancer, säger Cecilia Hedfors, sakkunnig miljögifter på Naturskyddsföreningen.
Sill från Västkusten hade allra lägst PFAS-halt.