23948sdkhjf

Vanligt med smuggelkött enligt Tullverket – kan ligga bakom svinpest

Nästan omöjligt att hitta när det når restaurangerna enligt Andreas Berg Mörén, livsmedelsinspektör på Västerås Stad.

Tullverket gör dagligen beslagtag av kött som ska smugglas in i Sverige, rapporterar P4 Västmanland.

Vanligast är det med rött kött för till exempel korvar, berättar Martin Pettersson på myndigheten för radiokanalen.

Enligt honom är det svårt att ange specifika länder som köttet kommer i från när det handlar om de stora illegala importerna. Däremot uppger han att det handlar om tonvis.

Smugglingen kan leda till att sjukdomar når landet. Det är också en teori som många experter har för hur den afrikanska svinpesten nått Sverige.

– Det finns många sjukdomar i det utländska köttet som man inte vill ha hit, säger Martin Pettersson.

P4 Västmanland rapporterar vidare att köttet är så gott som omöjligt att spåra när det väl tar sig igenom tullen.

– Om det kommer ut till restauranger har det ofta gått via någon tidig grossist eller liknande och där har man med papper och liknande fått det att se riktigt ut, berättar Andreas Berg Mörén, livsmedelsinspektör på Västerås Stad.

På frågan om hur ofta de hittar illegalt smuggelkött hos restaurangerna, svarar han att det rent krasst aldrig sker utan måste hittas hos tullen eller tidiga grossister.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094