Äkta vara: Bristerna i den nya vinmärkningen
Livsmedel ska omfatta en ingrediensförteckning på förpackningen sedan 1979. Alkoholdrycker har varit undantagna, men i våras beslutade EU-kommissionen att införa ingrediensförteckningar på vin efter många turer. De nya reglerna börjar gälla för vin producerat efter den 8 december i år.
Men konsumentföreningen Äkta vara har flera synpunkter på den nya märkningen.
Ingredienserna behöver inte stå på flaskan, utan finnas på en hemsida. Den QR-kod som företagen tillåts använda på dryckesförpackningen, för att hänvisa till hemsidan, behöver inte ha någon text som berättar vad det är. Till exempel att man ska skanna den med mobilen för att få veta mer om innehållet.
Av de 89 olika ämnen som enligt reglerna får tillsättas i vin klassas bara 24 stycken som tillsatser, och måste anges i ingrediensförteckningen. Resten klassas som processhjälpmedel och behöver därför inte anges, så länge de inte innehåller allergener som ägg, mjölk eller sulfit.
Ingredienser som inte behöver anges i vin, men som enligt Äkta varas bedömning troligen hade behövt göra det i andra livsmedel, är till exempel: jäst, tanniner, mjölksyrabakterier och surhetsreglerande medel. Sötningsmedel, men också vanligt socker behöver inte heller anges i ingrediensförteckningen.
Skälen till undantagen är inte helt tydliga, menar Äkta vara i sin bedömning. Argument vinindustrin framfört är bland annat följande: att alla ingredienser inte får plats på etiketten, att konsumenten inte skulle förstå vad de betyder och att det är en stor börda för de mindre producenterna att behöva skriva ut allt på etiketten.