23948sdkhjf

Avhandling: Alger är framtidens proteinkälla

Algerna innehåller så hög proteinhalt att den kan ersätta sojaproteinet.

Den så kallade havssallaten, som odlas på västkusten, har en proteinhalt runt 15 procent i torrvikt. Genom att odla algerna i spillvatten går det att höja proteinhalten till 37 procent. Det är i nivå med sojabönor, som har en proteinhalt på 40 procent. Det visar Kristoffer Stedt, doktorand vid Institutionen för marina vetenskaper, avhandling vid Göteborgs universitet.

– Alger innehåller många viktiga näringsämnen som proteiner, mineraler och vitaminer och har en god potential att vara en viktig del av vår kost. Inom fem år tror jag att vi kommer att se många nya algprodukter på marknaden, säger han.

I avhandlingen ”Seaweeds as a future protein source” har han tittat på proteinhalten hos fyra algarter. 

– Om vi kan byta ut sojabönor mot svenskodlade alger skulle vi göra flera miljövinster. Vi skulle få en närodlad proteinkälla som inte konkurrerar med odling på land och dessutom bidrar till att minska övergödningen av havet.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.111