23948sdkhjf

Kronfågel i blåsväder igen – kycklingar äter på varandra

Kycklingar som ligger tätt i backar, är svårt skadade och äter varandra levande. Djuren fortsätter lida hos Kronfågel visar filmer som TV4 publicerat.

För ett år sedan polisanmäldes Kronfågel för djurplågeri efter en granskning. Nu har koncernen hamnat i blåsväder igen. Detta efter att TV4 publicerat filmer från Swehatch kläckeri i Skåne, ett dotterbolag som ägs av Kronfågel. Omkring en halv miljon slaktkycklingar kläcks där varje vecka. Filmerna visar kycklingar som ligger tätt tillsammans i backar, är svårt skadade och äter på varandra.

– Det är bedrövligt. Man måste kunna göra det bättre. Vi har ju lagar och regler för att man ska följa dem, säger Niklas Lundberg på Svenska djurskyddsföreningen, till TV4.

De kycklingar som bedöms som icke produktionsdugliga ska plockas bort. Sjuka, skadade, sent kläckta och missbildade läggs åt sidan i en back för att inom kort avlivas med gas. Men filmerna visar att kycklingarna upprepande gånger ligger i backar i upp till tre timmar innan de förs till avlivning.

– Om ett djur har ett stort lidande och man inte ser att det kommer att bli bättre då ska det avlivas så snart som möjligt, säger Helena Wall, professor vid Institutionen för husdjurens utfodring och vård på Sveriges lantbruksuniversitet.

Filmerna är inspelade med dold kamera av en aktivist från organisationen Djurrättsalliansen. Tidigare i år tog personen anställning i kläckeriet för att kunna dokumentera hur kycklingarna hanteras.

– Det var en väldigt vårdslös hantering. När nykläckta kycklingar skulle sorteras och forslas genom maskinen var det djur som föll ner på golvet. Kycklingar blev ihjälklämda av backar på golvet och vi gick runt bland dem tills det skulle städas, berättar personen som arbetade undercover.

Kontrollrapporter som TV4 har tagit del av visar att Länsstyrelsen i Skåne senast besökte kläckeriet 2012.

– Det är ju alldeles för sällan. Deras riskbedömning då var kanske att de inte behövde göra ett besök inom de närmaste tre, fyra åren. Men man bör ju ha ett besök kanske var tredje år, helst varje år. Men minst var tredje år, säger Niklas Lundberg på Svenska Djurskyddsföreningen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.141