Boxholmsostarna läggs i graven – ”inte längre ekonomiskt försvarbart”
Historien om Boxholmsosten, eller kanske snarare ost tillverkad i Boxholm, har varit en följetong ända sedan Arla beslutade att flytta sin tillverkning från Boxholm till Östersund 2018.
Nu meddelar Arla att tillverkningen av de runda ostarna Boxholms gräddost och Boxholms årslagrade, som orsakade stor uppståndelse med bland annat en protestmarsch och en protestgrupp på sociala medier, när beslutet kom om att tillverkningen skulle flyttas.
Tillverkningen av de båda ostarna samt även Jämtländsk hushållsost kommer att upphöra från och med januari 2024. Bakgrunden till beslutet är vikande försäljning och dyr produktion. Det skriver bolaget i ett pressmeddelande.
– Vi har nu nått en punkt där det inte längre är ekonomiskt försvarbart att fortsätta produktionen. Som bondeägt mejerikooperativ ser vi hela tiden över kostnader och effektivitet för att vara konkurrenskraftiga, kommenterar mejerichef Kenneth Severin.
De 60 personer som är berörda har informerats och en facklig dialog har påbörjats, enligt pressmeddelandet.
I stället kommer Arla att lägga fokus på de fyrkantiga, milda ostarna, som Jämtgård, Storsjö, Gouda och Edamer. Dels för att de är i en lägre prisklass, dels för att de är enklare att förvara och efterfrågas mer av konsumenterna. Samtidigt påpekar bolaget att de kommer att ha flera andra runda ostar kvar i sortimentet.
De fyrkantiga ostarna tillverkas i Östersund, liksom de ostar som nu försvinner från sortimentet.
Boxholms borgmästarost och kryddosten kommer att fortsätta att tillverkas, meddelar presschefen, Max Wallenberg, på Arla.