Gotlandslinsen blir EU-skyddad
– Att Sverige har fått ytterligare en produkt med skyddad ursprungsbeteckning bidrar till att lyfta svenskt ursprung och kvalitet och därmed stärka svensk livsmedelsproduktion, säger landsbygdsminister Peter Kullgren i ett pressmeddelande.
Senast var det vit färsksaltad Östgötagurka och nu kan även Gotlandslinsen sälla sig till skaran av svenska produkter som får skydd av EU:s märkning. Det innebär att det nu finns speciella krav som måste uppfyllas för att en lins ska få kallas just Gotlandslins.
Från att ha varit nästan bortglömd de senaste 80 åren börjar allt fler få upp ögonen för denna proteinrika baljväxt. Gotlandslins är en relativt liten lins med tunt skal och fast kött. Färgskalan går från orange med dragning åt gult eller grönt. Produktionsområdet för Gotlandslins sker på Gotland och Fårö samt intilliggande småöar utom Stora och Lilla Karlsö.
Svenska produkter som är skyddade av EU
Allåkerbär från Norrland
Bohusläns blåmusslor
Gotlandslins
Grebbestadostron
Hånnlamb kött från gutefår
Kalix Löjrom
Rökt Vättersik
Upplandskubb
Vänerlöjrom
Wrångebäcksost
Bruna bönor från Öland
Kullings kalvdans
Skedvi Bröd
Sörmlands Ädel
Skånsk spettkaka
Svensk Vodka
Svensk Punsch
Svensk Akvavit
Sveciaost
Värmländskt skrädmjöl
Vit färsksaltad Östgötagurka
Äkta Gränna Polkagrisar
Källa: Livsmedelsverket