PFAS från bekämpningsmedel i frukt och grönt ökar: ”Oroväckande”
PFAS-rester från bekämpningsmedel har ökat kraftigt under en tioårsperiod. Det visar ny sammanställning från PAN, Pesticide Action Network, skriver TT.
– PFAS finns i tolv procent av de bekämpningsmedel som får användas i EU. Det vi ser är att användningen av dessa PFAS-bekämpningsmedel ökar. Det är oroväckande, säger Eve Roubinet, expert på ekologisk växtodling och biologisk mångfald på Krav.
2011 hittades sådana PFAS-kemikalier i 3,8 procent av undersökta frukter och tio år senare hade andelen stigit till 14 procent. För grönsaker hade andelen PFAS-fynd på tio år ökat från 2,1 till 7,1 procent.
PFAS finns överallt i den vardagliga miljön och finns bland annat i mat och dricksvatten. Den mängden PFAS man får i sig via mat eller vatten är oftast inte farlig. Men det är viktigt att inte få i sig för mycket av ämnet då det kan påverka hälsan.
– Får man i sig PFAS-kemikalier via livsmedel som man äter dagligen lagras de i kroppen, med risk för negativa hälsoeffekter, säger Eve Roubinet.
Läs också Grödor besprutas med medel innehållande PFAS.