Olika salthalt i samma livsmedel
Det är dubbelt så mycket salt i ICAs frysta kycklingfilé som i Coops.
– Fem gånger mer salt i Lidls potatismos än i Icas. Tre gånger så mycket salt i Coops Branflakes som i Willys Garant. Nästan dubbelt så mycket salt i rökt Lönnebergaskinka som i ICAs och Coops skinka. Dubbelt så mycket salt i Citygross pytt i panna som i Coops. Det är stor skillnad på hur mycket salt det är i olika varumärken, säger Louise Ungerth, chef för Konsument & Miljö på KfS i ett pressmeddelande.
Möjligheter för livsmedelsindustrin
– Vår undersökning visar att det finns stora möjligheter för industri och handel att dra ner på saltet i många av sina produkter. Allra mest salt hittade vi i en färdiglagad fryspizza och en oxpytt. En enda portion kan ge oss över sex gram salt vilket är mer än vad vi bör äta på en hel dag, säger Louise Ungerth.