23948sdkhjf

Flera miljoner till projekt för hållbar fisk och räka

Jordbruksverket har beviljat 10 miljoner kronor för att optimera hållbar produktion av räkor och fisk.

Det är Umeå Plant Science Centre och Institutionen för fysiologisk botanik vid Umeå universitet, lett av Olivier Keech, som tilldelas de 10 miljonerna av myndigheten.

Syftet med pengarna är att etablera och optimera hållbar produktion av räkor och fisk i ett cirkulärt vattenbrukssystem. I ett pressmeddelande förklarar Olivier Keech närmare kring vad projketet handlar om.

– I projektet använder vi bio-RAS, en teknik där vattnet innehåller partiklar som sedan filtreras av en blandning av mikroorganismer som bakterier, mikroalger och djurplankton. Dessa omvandlar rester av näringsämnen till naturligt foder för fisken och räkorna. Dessutom fungerar det som probiotika för djuren. Sammantaget skapar det en mycket mer hållbar loop, säger han.

Projektet är tvärvetenskapligt och involverar forskare från Umeå universitet, Sveriges Lantbruksuniversitet i Ultuna, SLU, samt det nystartade företaget Cresponix AB samt brasilianska partners.

Det är också en del av ett större projekt där syftet är att utveckla ett helt cirkulärt livsmedelsproduktionssystem som inkluderar både fisk, räkor, grönsaker, frukt, insekter, svampar.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062