23948sdkhjf

Ljusning för branschen – men lönsamheten oroväckande låg

Andra kvartalet blev bättre än förväntat, samtidigt är lönsamheten oroväckande låg. Det framgår av Livsmedelsföretagens konjunkturbrev.

– Det är fortfarande hyfsat lång väg tillbaka innan vi är tillbaka på ruta ett när det kommer till lönsamhet. Vilket är en av de viktigaste aspekterna, för man måste gå med vinst. Samtidigt levererade andra kvartalet en bättre försäljning än vad många företag hade räknad med i sina prognoser, säger Carl Eckerdal, chefekonom på Livsmedelsföretagen, till Food Supply.

Utvecklingen på kostnadssidan är försiktigt positiv, enligt rapporten. Normala till goda skördar sätter en minskad press på råvarupriserna och allt eftersom producenternas terminskontrakt löper ut och skall omförhandlas kan minskade världsmarknadspriser komma dem till del. Detta förutsätter dock att den svenska kronan inte tappar mot dollarn och euron framöver.

Att marknadsvillkoren nu ser ut att vända uppåt är oerhört efterlängtat, berättar han.

– En del indikationer pekar i den riktningen, inte minst råvaror, så just nu ser det förhållandevis ljust ut. Snabbspolar vi sex månader framåt kommer det att märkas för de flesta företag att kostnaderna viker ner mer, att de faktiskt minskar. Det är min förhoppning, och om det blir så är det efterlängtat, säger han.

Regeringens livsmedelspolitik får knappt godkänt av företagen som har stora förväntningar på den kommande uppdateringen av livsmedelsstrategin, står det i rapporten.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125