Regellättnad kring vildsvinskött – ”efterlängtat steg”
– Det här är ett efterlängtat steg som öppnar upp fler vägar att få in fler vildsvin i livsmedelskedjan och för företag att utveckla sin verksamhet, säger Elin Häggkvist, chefsjurist vid Livsmedelsverket.
Syftet med de nya reglerna är att underlätta och skapa fler vägar för vildsvinskött att nå fram till konsument.
Reglerna gör det möjligt för butiker och restauranger, inklusive offentliga måltidsverksamheter, att ta emot vildsvin direkt från jägare, även för privatpersoner. Men jägaren måste genomgå en specialutbildning samt provtagit vildsvinet innan försäljning.
Regler i korthet
För detaljhandelsanläggningar som vill ta emot vildsvin direkt från jägare gäller detta:
De ska anmäla att de planerar att ta emot vildsvin direkt från jägare till sin kommunala kontrollmyndighet.
Verksamheten ska ha förutsättningar att kunna ta emot och hantera oavhudat vilt under hygieniska former.
Verksamheten ska ta prover för trikiner och låta analysera halten av cesium-137 i vildsvin som är fällda i kommuner där det fortfarande finns radioaktivitet kvar efter Tjernobylolyckan.
Produkter av dessa vildsvin får bara säljas direkt till konsument.
För verksamheter som vill köpa vildsvinskött är det bara tillåtet att köpa det från en godkänd vilthanteringsanläggning eller grossister.
Källa: Livsmedelsverket