23948sdkhjf

Trendbrott: Lantbruksföretagens skuldsättning minskar

Lönsamheten är bättre än i våras och optimismen bland lantbrukarna ökar. Det visar Swedbanks Lantbruksbarometer.

44 procent av lantbrukarna upplever att lönsamheten är ganska god eller mycket god, visar undersökningen. Det är en ökning med 11 procentenheter jämfört med i våras. 

Samtidigt har investeringsviljan avtagit och i stället har de valt att amortera lånen. Det har lett att skuldsättningen har minskat för första gången under 2000-talet. Den totala skuldsättningen uppgick vid årsskiftet 2023 till 384 126 miljoner kronor, jämfört med 384 949 miljoner kronor vid slutet av 2022.

– Jag är oroad över att lantbrukets skuldsättning minskat då det innebär att utvecklingen och investeringarna avstannat. För att vi ska ha ett långsiktigt företagande och svensk mat så måste vi ha ett lantbruk som ges rätt förutsättningar och som vågar och vill satsa, säger Filip Olsson, segmentchef skog och lantbruk på Ludvig & Co.

Det är grisproducenterna som upplever den bästa lönsamheten. Även bland mjölkproducenterna är det fler som är nöjda. Medan nötproducenterna och odlarna upplever fortfarande en negativ lönsamhet.

– Det är positivt att lantbrukarna nu ser ljuset i tunneln efter några riktigt tuffa år. Förhoppningen är att en del av lönsamhetsförbättringen kan användas till a0tt fortsätta anpassa lantbruket till förändringar i klimatet men också till ökade investeringar för att säkra den svenska livsmedelsproduktionen, säger Jörgen Kennemar, företagarekonom på Swedbank.

Förväntningarna in för nästa år är generellt något högre än nuvarande nivå.

Lantbruksbarometern är en årlig rapport som visar lantbrukarnas uppfattning om det aktuella läget inom lantbruket.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078