Ekologiskt kött ökar kraftigt – kan bli brist
Försäljningen av ekologiskt kött har ökat med 31,8 procent i värde och 46,1 procent i volym. Det är främst nötkött och griskött det rör sig om. Att försäljningen ökar har främst att göra med ett ökat engagemang från kunder men även ett flertal priskampanjer under året.
Denna ökning innebär att det totala försäljningsvärdet för kött i dagligvaruhandeln har ökat från 1,6 procent till 2,0 procent. I och med ökningen flaggar organisationen Ekologiska Lantbrukarna för att det kan leda till en brist på ekologiskt kött om det inte krävs högre priser till ekobönderna.
– Nu måste priset till bonden upp så att vi inte tappar fler ekobönder. Ekobonden måste få rimligt betalt för de arbete som läggs ner, säger Ida Lind, expert på marknad och hållbarhet på Ekologiska Lantbrukarna i en kommentar.
Samtidigt går den totala ekoförsäljningen ned för årets tredjekvartal jämfört med samma period 2023. Det är framför allt försäljningen av ägg som har dragit ner försäljningen. I och med salmonellautbrottet 2023 ökade försäljningen av ekologiska ägg. Nu när utbudet av ägg är större igen minskar försäljningen av ekologiska ägg vilket påverkar det totala resultatet.