Så ska Lantmännen och Arla utveckla framtidens mat
För att tackla utmaningarna på livsmedelsindustrin som kommer med en växande befolkning har Lantmännen och Arla ingått ett samarbete med Chalmers tekniska högskola. Mer mat måste produceras samtidigt som påverkan på klimatet behöver minska. Det vill livsmedelsföretagen hitta lösningar för genom Chalmers satsning på livsmedelsbioteknik.
Tanken är att samarbetet även ska titta närmare på hur man kan göra hälsosammare mat för att även bidra till bättre kostvanor.
– Vi har stora ambitioner inom såväl miljö som hälsa och samarbeten med akademi och forskning är en mycket viktig del i detta arbete. Vårt projekt tillsammans med Chalmers och Arla Foods är ett tydligt och glädjande exempel på när olika discipliner och aktörer arbetar tillsammans för ökad insikt och utveckling, säger Anneli Moldin, R&D manager för food och energy på Lantmännen, i en kommentar.
Forskningen ska fokusera på att utveckla innovativa bioteknologiska vägar mot hälsosamma och hållbara hybridlivsmedel. Detta ska de göra genom att överbrygga traditionella livsmedelsproduktionstekniker som fermentering och mikroorganismer.
– Morgondagens mat måste vara god, näringsrik och miljömässigt hållbar. Att bidra till långsiktigt kunskapsbyggande och innovationer i livsmedelssystemet är en viktig pusselbit i vårt arbete för att skapa hållbara och hälsosamma livsmedel för framtida generationer, säger Elin Boll, hälso- och nutritionsexpert på Arla, i en kommentar.