Nya krav: Köttets ursprung måste vara känt på krogen
Från och med den 1 mars 2025 blir det obligatoriskt för livsmedelsföretagare vid restauranger och i andra storhushållsverksamheter att kunna informera gäster om ursprungsland för köttet som serveras. Syftet är att konsumenter ska kunna välja kött utifrån kunskap om dess ursprung.
Informationen behöver dock endast ges ut på restaurangen. De behöver alltså inte ge ut informationen på andra ställen som beställningsappar eller restaurangens egna hemsidor.
– Restauranggästen har rätt att få informationen, och den kan ges muntligt på begäran eller skriftligt. Informationen kan framgå direkt på menyer, men det räcker också med en skylt om att gästen kan fråga om vilket land köttet som serveras på restaurangen kommer ifrån, säger Livsmedelsverkets chefsjurist Elin Häggqvist, i en kommentar.
De nya reglerna inkluderar kött från nöt, gris, får, get och fjäderfä.
Den information som ska kunna ges ut ska utgå från den information restaurangerna får från sina leverantörer, enligt redan existerande EU-krav. Detta innebär att livsmedel som har sammansatta ingredienser, exempelvis korvar och kött som redan har värmebehandlats, inte behöver ha den informationen.