Livsmedelsverket: Minskade halter av salt och PFAS i maten
− Det är glädjande siffror som visar att arbetet för att minska skadliga ämnen i maten ger effekt, säger Helena Bjermo, risk- och nyttovärderare vid Livsmedelsverket, på myndighetens hemsida.
Resultaten från den senaste undersökningen genomfördes hösten 2022. Den visar att industriellt framställda kemikalierna, som går under samlingsnamnet PFAS (per- och polyflourerade alkylsubstanser), fanns mätbara nivåer i ägg samt i mager och fet fisk, med de högsta halterna i mager fisk. I de andra livsmedelsgrupperna var halterna av PFAS lägre än vad som kan mätas.
− Analyserna visar att mängden PCB och dioxin vi får i oss via maten är det lägsta sedan mätningarna i Matkorgen startade för 25 år sedan. Det är bra, men de behöver minska ännu mer, säger Irina Gyllenhammar, toxikolog vid Livsmedelsverket.
Enligt resultatet får vi i oss mindre salt.
− Här visar matkorgsundersökningen att salthalterna i maten minskar och att livsmedelsföretagens arbete för att minska saltmängden i maten gett effekt, säger Helena Bjermo.
I en jämförelse mellan riskerna av de olika ämnena rankades salt och dioxiner som de största riskerna för folkhälsan.
Livsmedelsverket genomför regelbundet så kallade matkorgsundersökningar för att få kunskap om hur mycket näringsämnen och oönskade ämnen vanliga livsmedel på den svenska marknaden innehåller.