De vill ge husmanskosten en egen dag
Den svenska husmanskosten ska få en egen dag i almanackan. Initiativtagarna hoppas att den 26 februari ska bli dagen då svenska krogar, storkök, dagligvaruhandeln och svenskarna hemma i köken fokuserar på den klassiska svenska maten.
– Det är på tiden att maten som skapat vårt samhälle får den uppmärksamhet den förtjänar. Vår gemensamma förhoppning är att på denna dag ska vårt svenska matarv hyllas, säger Pontus Frithiof, som är initiativtagare och något av husmanskostens ambassadör.
För att ge tyngd åt initiativet har Pontus Frithiof gått ihop med bland andra Gastronomiska Akademin, Måltidsakademin, Sabis, White Guide och ett antal tongivande kockar.
– Husmanskost är hållbar mat på alla sätt. Den lagas från grunden av säsongsbaserade råvaror. Det är mat med rena smaker, utan tillsatser och det mesta som inte är viltfångat kan produceras på en svensk bondgård. Det är bra både för psykisk och fysisk hälsa att skippa halvfabrikat. Dessutom är det ofta mat som är billig att laga.
Mikael Einarsson, kock och krögare på Chez Jolie, har också en stor kärlek till husmanskost.
– Husmanskost är mat för vanligt folk som skulle ha mat på bordet för en familj och bara hade en vedspis och inget kylskåp. Det är inga svåra processer och recepten är enkla. Det är bara att börja och det är ett perfekt sätt att lära sig laga mat på riktigt.